Kreiraj glasački listić

Upišite naziv vaše Opštine/Općine i pogledajte kako će izgledati vaš glasački listić. Dodatno se upoznajte sa radom onih kandidata koji su u prethodnim mandatu bili na nekoj od zakonodavnih ili izvršnih funkcija.

Koliko su bili uspješni ministri u ispunjavanju predizbornih obećenja koje su dale njihove partije

Web stranica „Čiste liste“, koju realizuju Transparency International BiH  i UG “Zašto ne”, uz podršku 16 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH, analizirala je i učinak predstavnika političkih partija u izvršnoj vlasti, koji su participirali u radu državne i entitetskih Vlada u BiH. Učinak je analiziran na osnovu broja ispunjenih obećanja pojedinih partija, prema oblastima koje su prema nadležnosti pripadale ministrima u Vijeću ministara i Vladama RS i FBiH. Rezultati ispunjenosti predizbornih obećanja navedeni su na osnovu monitoringa koji je radila inicijativa Istinomjer. Također, napravljena je i analiza ocjena iz revizorskih izvještaja za institucije u kojima su funkcije obnašali ministri iz političkih partija koje su osvojile mandat na izborima 2010. godine.

Ako pogledamo broj ispunjenih obećanja, najbolje ocjene dobio je ministar za boračka i invalidska pitanja u FBiH, Zukan Helez, koji je ostvario 15% ispunjenih i 31% djelimično ispunjenih obećanja svoje partije koja su se odnosila na oblasti koje po nadležnosti pripadaju ovom ministarstvu. No, ako pogledamo ocjene iz revizorskih izvještaja za 2011., 2012. i 2013. godinu , možemo vidjeti da ovo ministarstvo nije imalo niti jedan pozitivan izvještaj. U 2012. godini je dobilo negativnu ocjenu, dok je u 2011. i 2013. godini služba za reviziju FBiH o ovom ministarstvu dala mišljenje sa rezervom.

U Vladi FBiH, jedno od najlošije ocjenjenih ministarstava je Ministarsvo kulture i sporta na čijem je čelu Salmir Kaplan iz SDA. Čak 80% obećanja iz ove oblasti nije ispunjeno, dok je samo djelimično ispunjeno 20% obećanja iz oblasti kulture i sporta. U sve tri godine za koje postoje revizorski izvještaji, ovo ministarstvo je dobilo mišljenje sa rezervom.

Najviše obećanja svoje stranke na državnom nivou ispunio je SNSD-ov ministar finansija Nikola Špirić, koji je ispunio 14% obećanja koja su se odnosila na Ministarstvo finansija i trezora BiH, a djelimično je ispunio 14% obećanja. Ipak, čak 72% obećanja SNSD-a iz nadležnosti ovog ministarstva je ostalo neispunjeno. Ovo ministarstvo je jedno od rijetkih u državi koje je tri godine za redom dobilo pozitivan revizorski izvještaj.

Stopostotnu nerealizaciju obećanja na državnom nivou ima ministarstvo odbrane i ministar Zekerijah Osmić iz SDP-a. U ovoj oblasti dakle nije ispunjeno niti jedno obećanje, a uz to ovo ministarstvo je od strane revizorske institucije ocjenjeno negativno u 2011. godini dok je za 2012. i 2013. godinu dobilo mišljenje sa rezervom.

Na nivou RS, najviše obećanja je ispunjeno iz oblasti zdravstva, tako da je u ovom segmentu najbolje ocjenjeni ministar u Vladi RS, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Dragan Bogdanić. Ovo ministarstvo ispunilo je 14% obećanja, dok je imalo i 57% djelimično ispunjenih obećanja. Revizorski izvještaj za ovo ministarstvo dostupno je samo za 2013. godinu, a ovo ministarstvo je u tom izvještaju dobilo mišljenje sa rezervom.

Sa druge strane, najlošije ministarstvo u pogledu ispunjavanja obećanja iz svoje nadležnosti na nivou RS je Ministarstvo boračko invalidske zaštite na čijem čelu se nalazi Petar Đokić iz SP RS-a. Ovo ministarstvo nije ispunilo niti jedno obećanje i ima skor od 100% neispunjenih obećanja. Također, ocjene ovog ministarstva nisu ništa bolje i ako pogledamo revizorske izvještaje jer je služba revizije u RS tri godine za redom dala mišljenje sa rezervom o ovom ministarstvu.

Ako uzmemo u obzir samo revizorske izvještaje, Ministarstva finansija BiH jedno je od rijetkih koje je tri godine za redom imalo pozitivan izvještaj. U ovom ministarstvu tri godine za redom pozitivno su ocijenjeni i ministar Nikola Špirić i njegova zamjenica Edita Džapo iz SBB-a. Tri pozitivna revizorska izvještaja imao je i zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mladen Čavar, inače kadar SDP-a.

Interesantno je i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik među zvaničnicima koji je od strane revizije dobio pozitivan izvještaj za sve tri godine.

Na dobrom putu bio je ministar prometa i komunikacija BiH koji je imao pozitivne revizorske izvještaje za 2011. i 2012. godinu, da bi u 2013. godini dobio mišljenje sa rezervom. Napredak je u ovom pogledu zabilježio i ministar obrazovanja FBiH, Damir Mašić, čije ministarstvo je u 2011. godini dobilo mišljenje sa rezervom, da bi u naredne dvije godine imalo pozitivne revizorske izvještaje.

Negativne ocjene u revizorskim izvještajima tokom cijelog mandata dobio je premijer FBiH, Nermin Nikšić. Među konstantno negativno ocijenjenim zvaničnicima nalazi se i Hamdija Lipovača, SDP-ov premijer USK, koji je u 2011. i 2012. godini imao negativne revizorske izvještaje do izvještaj za 2013. godinu nije dostupan. Tri godine za redom negativno ocijenjen je i premijer Kantona Sarajevo, Fikret Musić. Tu je i ministar vanjskih poslova BiH i lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, koji je u 2011. godini dobio negativan revizorski izvještaj, a u naredne dvije godine revizorska institucija je dala mišljenje sa rezervom za ministarstvo na čijem je čelu.

Dakle, ako pogledamo sve navedeno, možemo zaključiti da su pogledu ispunjavanja obećanja iz svojih predizbornih programa predstavnici političkih partija u izvršnoj vlasti uradili jako malo. Čak i najbolji rezultat u ispunjavanju odatih obećanja ne prelazi 15%. Sa druge strane, zabrinjavajuće je da postoji jako veliki broj konstantno negativno ocjenjenih zvaničnika na vlasti u aktuelnom mandatu, dok je broj konstantno pozitivno ocjenjenih zanemaribv ako uzmemo u obzir veliki broj mišljenja datih sa rezervom od strane revizorskih institucija u BiH.

500 funkcionera na glasačkim listićima već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou

Za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini je prijavljeno ukupno 7736 kandidata/kinja. Od tog broja, njih 500 je već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom...

Istinomjer

Koliko su partije u proteklom mandatu imale izvršnih funkcija i koliko nas partije koštaju

Članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatu 2010. – 2014. su se najmanje...

Istinomjer