Kreiraj glasački listić

Upišite naziv vaše Opštine/Općine i pogledajte kako će izgledati vaš glasački listić. Dodatno se upoznajte sa radom onih kandidata koji su u prethodnim mandatu bili na nekoj od zakonodavnih ili izvršnih funkcija.

Koliko su partije u proteklom mandatu imale izvršnih funkcija i koliko nas partije koštaju

Članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatu 2010. – 2014. su se najmanje bavili problemima koje su u predizbornom periodu obećali riješiti, a glavninu svog vremena su posvetili raspodjeli izbornog plijena, funkcija u nadzornim odborima, javnim preduzećima i sl.

Ovaj pristup je Bosnu i Hercegovinu doveo u katastrofalnu situaciju. Put ka euroatlantskim integracijama je zaustavljen zbog neimplementacije presude Sejdić-Finci i nedonošenjem odluka o raspodjeli vojne imovine, dok u privredi također bilježimo negativne rezultate u vidu konstantnog povećanja nezaposlenih osoba u oba BiH entiteta.

Naravno, ni građani nisu mirno posmatrali ovakvo ponašanje, što je rezultiralo sa dva vala protesta. Prvi se desio u junu/julu 2013. godine, zbog nemogućnosti dogovora vladajućih partija oko načina izdavanja jedinstvenog matičnog broja, dok se drugi desio u februaru 2014. godine. Epilog februarskih protesta su smijenjene vlade u četiri kantona: Sarajevskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom.

Budući da je evidentno da građani u proteklom mandatu nisu bili zadovoljni radom niti zakonodavne niti izvršne vlasti, nameće se pitanje da li su vladajuće stranke izgubile povjerenje u kadrove koji su bili u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Socijaldemokratska partija BiH je partija koja je kandidovala najviše kandidata/kinja koji su obnašali funkciju u prethodnom mandatu (108), a od ovog broja čak 36 su kandidati koji su bili na izvršnim funkcijama, dok ih je 72 iz parlamenata na svim nivoima. Zanimljiva je činjenica da je na listama SDP-a 6 kandidata/kinja koji su obnašali funkcije u Vladi ZDK, te 4 kandidata/kinja koji su obnašali funkcije u Vladi USK, dakle u dvije smijenjene Vlade. SDP očigledno manje povjerenja ima u svoje ljude u izvršnoj vlasti u tuzlanskom i sarajevskom kantonu, kojih je na listama po jedna osoba iz svakog kantona.

zakondovana1

Stranka demokratske akcije je ponovo kandidovala 81 osobu, od kojih je 19 bilo u izvršnoj, a 62 u zakonodavnoj vlasti u proteklom mandatu. SDA također još uvijek ima povjerenja u svoje kadrove koji su bili u vladama kantona u kojima su građani izdejstvovali smjene, pa je tako kandidovala 10 osoba koje su obnašale ministarske ili premijerske funkcije u ovim kantonima (5 iz Kantona Sarajevo, 3 iz ZDK i 2 iz USK).

Izvršna1

Hrvatska demokratska zajednica je na ovim izborima kandidovala 64 funkcionera i funkcionerke iz prethodnog mandata, od kojih je 17 bilo u izvršnoj, a 47 u zakonodavnoj vlasti.  Od ostalih stranaka koje su bile na vlasti u mandatu 2010. – 2014., najviše kandidata koji su bili na izvršnim funkcijama ima SNSD (8), od kojih je 6 iz Vlade RS, što pokazuje da je i ova partija zadovoljna učinkom svojih kadrova u ovom entitetu, iako svi statistički podaci pokazuju da se u ovom entitetu živi sve gore. Stranka za bolju budućnost je ponovo kandidovala 6 funkcionera/ki iz izvršne vlasti, kao i Narodna stranka Radom za boljitak, dok jednu osobu manje ima HDZ 1990.

Što se tiče revizoskih izvještaja za institucije u kojima su partije bile na vlasti, SDP ima najveći broj negativnih revizorskih izvještaja (10), SBB ima 4, NSRzB 3, a HDZ i SNSD po jedan. SDP i SNSD imaju najveći broj pozitivnih revizorskih izvještaja (8), SDA ima 3, a DNS 1. Po broju uzdržanbih revizorskih izvještaja također prednjači SDP (25), SDA ih ima 8, SNSD 5, SP RS 4, NSRzB 3, DNS i HDZ po 2. Primjetno je da institucije uglavnom dobijaju izvještaje sa rezervom, što znači da je uočen značajan broj nepravilnosti u radu.

Još jedan zanimljiv podatak je definitivno i količina novca koji su partije dobile iz budžeta (na svim nivoima vlasti) u periodu od 2010. do 2014. godine. Najviše novca iz budžeta je dobila Socijaldemokratska partija, koja je u ovom periodu inkasirala 15.461.764,73 KM, dok je na drugom mjestu Stranka demokratske akcije sa 12.523.642,32 KM. Od stranaka iz RS-a, najviše je dobila Stranka nezavisnih socijal demokrata (10.342.745,98 KM). HDZ BiH je iz budžeta uzeo 7.405.229,55 KM, dok je Stranka za Bosnu i Hercegovinu profitirala sa 6.671.437,03 KM, iako nije bila na vlasti ni na državnom ni na entitetskom nivou.  SDS i SBB su za četiri godine inkasirali po 5 miliona KM, NSRzB 3,4 miliona KM, dok su nešto manje novca dobili PDP, HDZ 1990 i DNS (oko 2 miliona KM). Socijalistička partija i HSP su u proteklom mandatu najmanje profitirali od budžeta, sa po 1,2 odnosno 1,09 miliona KM.

BudzetskaIzdvajanja1

500 funkcionera na glasačkim listićima već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou

Za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini je prijavljeno ukupno 7736 kandidata/kinja. Od tog broja, njih 500 je već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom...

Istinomjer

Koliko su bili uspješni ministri u ispunjavanju predizbornih obećenja koje su dale njihove partije

Web stranica „Čiste liste“, koju realizuju Transparency International BiH  i UG “Zašto ne”, uz...

Istinomjer