Kreiraj glasački listić

Upišite naziv vaše Opštine/Općine i pogledajte kako će izgledati vaš glasački listić. Dodatno se upoznajte sa radom onih kandidata koji su u prethodnim mandatu bili na nekoj od zakonodavnih ili izvršnih funkcija.

DNS – DEMOKRATSKI NARODNI SAVEZ – NS – SRS

Predsjednik stranke:
Marko Pavić
http://www.dnsrs.org/

Izborne liste i koalicije za Izbore 2014.

ДНС-ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ; ДНС-ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ - НС - СРС;

Broj novih kandidata Broj ponovljenih kandidata Ukupan broj kandidata Procenat ponovljenih kandidata

179

6

185

3.24%

Poslanička mjesta 2010 - 2014. Funkcije u mandatu 2010 - 2014.

6

2

Vijeće ministara BiH - Zamjenik ministra; Vlada RS - Ministarstvo saobraćaja i veza;

Revizorski izvjestaji za sve institucije podložne reviziji u kojima je partija bila na vlasti
Pozitivni:1
Negativni:0
Uzdržani i mišljenja sa rezervom:2
Procenat ispunjenosti obećanja partija
Ispunjena obećanja: Djelimično ispunjena obećanja: Neispunjena obećanja:

1%

36%

63%


Istinomjer analiza o učinku partije (više na istinomjer.ba):

Demokratski narodni savez Republike Srpske (DNS) u svom izbornom programu za Opšte/opće izbore u Bosni i Hercegovini5 dao je ukupno 86 obećanja. DNS je u mandatu 2010-2014 bio dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, od početka do kraja ovog mandata. Od ukupnog broja obećanja, 73 se odnosilo na ciljeve i aktivnosti na entitetskom nivou vlasti. Od ukupnog broja obećanja, 13 obećanja (15%) se odnosilo na ciljeve i aktivnosti na državnom nivou, te ova obećanja nisu bila uključena u monitoring, jer DNS nije učestvovao na tom nivou vlasti u mandatu 2010-2014. Od ukupnog broja obećanja DNS-a, ispunjeno je samo jedno, ili 1% obećanja. Nije ispunjeno 63% obećanja, a u kategoriji djelimično ispunjenih obećanja našlo se 36% obećanja, od čega je samo jedno ispunjeno većim dijelom, 14 je djelimično ispunjeno, a 11 je ispunjeno manjim dijelom. Najviše obećanja DNS je dao u oblasti obrazovanja i kulture (24), a najmanje u oblasti pravne države (jedno obećanje). DNS je imao samo jedno ispunjeno obećanje, u oblasti državnog uređenja. DNS je imao izuzetno veliki broj neutemeljenih obećanja (čak 17 od 73), što je posljedica vrlo nekonkretnog programa koji je DNS ponudio na izborima 2010. godine.

Analize

500 funkcionera na glasačkim listićima već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou

Za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini je prijavljeno ukupno 7736 kandidata/kinja. Od tog broja, njih 500 je već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom mandatu, dok 7236 kandidata/kinja nisu obnašali nikakvu funkciju u mandatu 2010. – 2014. U posljednje četiri godine, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou 794 osobe su … Više »

Koliko su partije u proteklom mandatu imale izvršnih funkcija i koliko nas partije koštaju

Članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatu 2010. – 2014. su se najmanje bavili problemima koje su u predizbornom periodu obećali riješiti, a glavninu svog vremena su posvetili raspodjeli izbornog plijena, funkcija u nadzornim odborima, javnim preduzećima i sl. Ovaj pristup je Bosnu i Hercegovinu doveo u katastrofalnu situaciju. Put ka … Više »

Koliko su bili uspješni ministri u ispunjavanju predizbornih obećenja koje su dale njihove partije

Web stranica „Čiste liste“, koju realizuju Transparency International BiH  i UG “Zašto ne”, uz podršku 16 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH, analizirala je i učinak predstavnika političkih partija u izvršnoj vlasti, koji su participirali u radu državne i entitetskih Vlada u BiH. Učinak je analiziran na osnovu broja ispunjenih obećanja pojedinih partija, prema … Više »