Kreiraj glasački listić

Upišite naziv vaše Opštine/Općine i pogledajte kako će izgledati vaš glasački listić. Dodatno se upoznajte sa radom onih kandidata koji su u prethodnim mandatu bili na nekoj od zakonodavnih ili izvršnih funkcija.

SOCIJALISTIČKA PARTIJA

Predsjednik stranke:
Petar Đokić
http://www.socijalisti.ba/

Izborne liste i koalicije za Izbore 2014.

СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА

Broj novih kandidata Broj ponovljenih kandidata Ukupan broj kandidata Procenat ponovljenih kandidata

137

3

140

2.14%

Poslanička mjesta 2010 - 2014. Funkcije u mandatu 2010 - 2014.

1

2

Vlada RS - Ministarstvo pravde; Vlada RS - Ministarstvo rada i boračke zaštite;

Revizorski izvjestaji za sve institucije podložne reviziji u kojima je partija bila na vlasti
Pozitivni:0
Negativni:0
Uzdržani i mišljenja sa rezervom:4
Procenat ispunjenosti obećanja partija
Ispunjena obećanja: Djelimično ispunjena obećanja: Neispunjena obećanja:

1%

29%

70%


Istinomjer analiza o učinku partije (više na istinomjer.ba):

Socijalistička partija Republike Srpske (SPRS) u svom izbornom programu za Opšte/opće izbore u Bosni i Hercegovini10 dala je ukupno 128 obećanja. SPRS je u mandatu 2010-2014 bio dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, od početka do kraja ovog mandata. Od ukupnog broja obećanja, 125 se odnosilo na ciljeve i aktivnosti na entitetskom nivou vlasti, dok se 3 odnosilo na ciljeve i aktivnosti na državnom nivou, te ova obećanja nisu bila uključena u monitoring, jer SPRS nije učestvovao na tom nivou vlasti u mandatu 2010-2014. Od ukupnog broja praćenih obećanja SPRS -a, ispunjeno je 1% obećanja. Nije ispunjeno 70% obećanja, a u kategoriji djelimično ispunjenih obećanja našlo se 29% obećanja, od čega je 11 djelimično ispunjeno, a 26 je ispunjeno manjim dijelom. SPRS je imao vrlo visok procenat neutemeljenih obećanja, čak 22 od ukupno 128 obećanja. Veliki broj neutemeljenih obećanja ove stranke posljedica je činjenice da je izborni program SPRS za Opšte/opće izbore 2010 velikim dijelom bio prepisan od Demokratske partije socijalista Crne Gore, tako da je sadržao obećanja koja se uopšte nisu mogla primjeniti na Bosnu i Hercegovinu. Među takvim obećanjima nalaze se obećanja koja se eksplicitno odnose na institucije koje postoje u Crnoj Gori, ali ne i u BiH/RS, ili, u obrnutom slučaju, na usvajanje zakona koji već postoje u BiH/RS, ali ne postoje u Crnoj Gori, a čije je usvajanje obećao DPS u svom programu, što je SPRS prepisao bez intervencija. Najviše obećanja SPRS je dao u oblasti ekonomije (57), a najmanje u oblasti spoljne politike, u kojoj nije imao nijedno obećanje. U oblasti ekonomije, SPRS nije zabilježio nijedno ispunjeno obećanje, a svega 2 su ocijenjena kao djelimično ispunjena i 31 kao ispunjeno manjim dijelom. Sva ostala obećanja SPRS u ovoj oblasti ocijenjena su neispunjenim.

Analize

500 funkcionera na glasačkim listićima već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou

Za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini je prijavljeno ukupno 7736 kandidata/kinja. Od tog broja, njih 500 je već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom mandatu, dok 7236 kandidata/kinja nisu obnašali nikakvu funkciju u mandatu 2010. – 2014. U posljednje četiri godine, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou 794 osobe su … Više »

Koliko su partije u proteklom mandatu imale izvršnih funkcija i koliko nas partije koštaju

Članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatu 2010. – 2014. su se najmanje bavili problemima koje su u predizbornom periodu obećali riješiti, a glavninu svog vremena su posvetili raspodjeli izbornog plijena, funkcija u nadzornim odborima, javnim preduzećima i sl. Ovaj pristup je Bosnu i Hercegovinu doveo u katastrofalnu situaciju. Put ka … Više »

Koliko su bili uspješni ministri u ispunjavanju predizbornih obećenja koje su dale njihove partije

Web stranica „Čiste liste“, koju realizuju Transparency International BiH  i UG “Zašto ne”, uz podršku 16 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH, analizirala je i učinak predstavnika političkih partija u izvršnoj vlasti, koji su participirali u radu državne i entitetskih Vlada u BiH. Učinak je analiziran na osnovu broja ispunjenih obećanja pojedinih partija, prema … Više »